1. TREND: SOKFÉLESÉGRE ÉPÜLŐ TERVEZÉS

2015-06-02

Több száz interjú és elemzés, valamint alapos kutatómunka eredményeként született meg a 2015. ÉVI TRENDJELENTÉS, amelyet a Kinnarps a Stockholm Furniture Fair bútorkiállításon mutatott be. A jelentés öt globális munkahelyi trenddel foglalkozik. Az első a Sokféleségre épülő tervezés.

Régebben a legtöbb munkahely szinte ugyanúgy nézett ki. A virágkorukat élték a szabványos megoldások, az ereje teljében lévő, középkorú férfi eszményképe volt az mértékadó. A TRENDJELENTÉS egyik gondolatébresztő története Sheryl Sandbergtől, a Facebook jelenlegi vezérigazgatójától származik. Épp egy megbeszélésre igyekezett a Google-höz, de helyhiány miatt az autóját az irodától legtávolabb eső helyen kellett leparkolnia, ezután ráadásul az épület végtelennek tűnő folyosóit is végig kellett járnia. Mindezeken felül éppen várandóssága vége felé járt.„Érdemes elgondolkodni azon, mennyi nő tűri ezt egyetlen szó nélkül, megadóan” – mondta Sheryl.

Azóta a várandós nőknek fenntartott parkolóhelyeket alakítottak ki a Google-nél. Ez egy szemléletes, de sajnos egyáltalán nem szokatlan példa arra, hogy az emberek feléről néha egyszerűen elfeledkezünk... A jövőt illetően megállapíthatjuk, hogy a tervezésbeli egyenlőség és a befogadó munkakörnyezetek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak majd a munkahelyeken. Ez különösen a népesség elöregedése miatt fontos, amely folyamatot az Egyesült Államokban az Ezüst Szökőár névvel illetik. A későbbiekben az sem lesz majd szokatlan, hogy négy generáció dolgozik majd együtt. Vajon a vállalatok hogyan igazítják majd irodáik belső tereit és kialakítását úgy, hogy leküzdjék az említett kihívásokat? Ezzel a kérdéssel mindenképpen kiemelten kellene foglalkozni, a legtöbb humánerőforrás-osztályon azonban fel sem merül. Vagy hogyan biztosíthatjuk, hogy az introvertált, csendes emberek is szóhoz jussanak a hangos, extrovertált emberek számára ideális, zajos környezetben?

A sokféleségre épülő tervezés az embert helyezi a középpontba.„A kihívás abban áll, hogy megtaláljuk a középutat egy olyan kialakítással, amely mindenki számára megfelelő. A szék ugyanúgy szék marad, és nincs óriási különbség egy napjainkban készült és egy 50 évvel ezelőtti szék között. Inkább abban rejlenek lehetőségek a tervezés terén, hogy meghatározzuk, milyen legyen a munkakörnyezet egészének az összhatása” – nyilatkozta Ola Rune építész és tervező.