Slimme stoffen

2015-12-02

Een jasje dat van kleur verandert naargelang je stemming, of een rugzak die afhankelijk van het weer 13 verschillende kleuren kan aannemen ... Slimme stoffen doen vandaag thuis en op de werkplek hun intrede.

Beide producten gaan vlot over de toonbank bij Selfridges in Londen en werden ontwikkeld door ontwerpster Lauren Bowker, die eerder al voor zowel Formule 1-teams als Parijse modehuizen werkte. Met haar Air-collectie – een uitgebreid aanbod van portefeuilles tot modieuze jassen – haalt Lauren Bowker onze bestaande opvattingen over de mogelijkheden van textiel volledig onderuit. Alle producten zijn van nature zwart, maar meten zich onder invloed van hun omgeving nieuwe, glinsterende kleuren aan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een weersverandering, zoals dalende luchtdruk of een plotse regenbui.

"Of aan wie de stof vasthoudt. Ieder van ons heeft een unieke bloedsomloop en lichaamstemperatuur. De stof voelt aan hoeveel warmte we uitstralen en past zich aan. Zo heeft ook een sjaal, bijvoorbeeld, andere kleuren en patronen op het deel van de stof dat in aanraking komt met het lichaam dan op het loshangende deel", aldus Lauren Bowker.

De verklaring ligt bij een dun laagje inktpigment dat Lauren Bowker ontwikkelde en waarmee de producten beschilderd worden. De verschillende kleuren ontstaan wanneer het pigment reageert met koolstofmonoxide. Hoe u ervoor zorgt dat uw kleren mooi bij elkaar passen is natuurlijk een heel andere vraag ...