EEN TIJDSBEWUSTE TREND

2013-05-08

Tags:

Graffiti treedt uit de schaduwen – en belandt op onze werkplek!

Denk aan graffiti – en uw eerste gedachte is waarschijnlijk het beeld van een metrotrein die onder de graffiti zit – niet een handgemaakt tapijt van 4.000 euro.
Jonathan Josefsson, 35 jaar, is een gesettelde vader van twee kinderen. Hij woont aan de Zweedse westkust en houdt van een rustig avondje thuis, vegetarisch eten en een middelsterk biertje. Maar daarmee hebt u zijn kenmerken van normaliteit wel gehad. Jonathan – of Ollio, zoals zijn artiestennaam luidt – is een van de grootste graffitisterren van onze tijd. Hij is erg actief in het promoten van graffiti als een boeiende vorm van kunst.
Vijftien jaar geleden leidde Jonathan een sociaal vervreemd leven op straat met zijn hele rugzak vol spuitbussen. Toen spoorde iemand hem aan om zich in te schrijven bij een kunstacademie. Nadat overal de deur vlak voor zijn neus werd dichtgegooid, kreeg hij uiteindelijk van een vriend de tip dat er nog plaatsen over waren op een textielacademie. En zo is het begonnen. Gewapend met een drukspuitpistool en inspiratie uit fantasietijdschriften maakt hij tegenwoordig handgemaakte tapijten met abstracte kleuren en botsende patronen die de aandacht trekken van de gehele kunstwereld.
"Of ik nu een spuitbus of een drukspuitpistool in mijn hand heb, de techniek die ik hanteer is steeds min of meer dezelfde."
Onlangs begon hij een prestigieus partnerschap met tapijtfabrikant Kasthall wat resulteerde in 20 unieke tapijten. De kopers zijn ziekenhuizen, scholen en bedrijven die een moderne, eigentijdse uitstraling willen. Maar ondanks alle successen zal Jonathan nooit een punt zetten achter graffiti-schilderen:
"Het is een democratisch recht om te schilderen, en alle steden moeten zorgen voor legale graffitimuren."

Jonathan Josefssons Ollio-tapijt voor Kasthall.
Van graffitischilder tot artiest. Jonathan Josefsson heeft het gemaakt.