Luca, a fény szerelmese

2015-10-08

Kevesen rendelkeznek olyan tervezői tehetséggel, mint az olasz mestertervező, Luca Nichetto. Az általa tervezett új lámpacsalád, az Alphabeta, egyszerre szemet gyönyörködtető és meglepő, miközben a matematikusok és kirakóskészítők számára is tartogat néhány csemegét.

– „Az ókori görögök és egyiptomiak igen különleges viszonyt ápoltak az ábécével. Írás közben minden betűhöz hozzátettek valami személyes művészi ornamentumot. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy a lámpacsalád minden egyes tagját valami egyedivel lehessen ellátni az összeállításkor,” mondja Luca.

A forgalmazó hirdetése szerint az Alphabeta család 24 lámpaernyőjét 10 milliárd különféle módon lehet kombinálni. Más szavakkal: vége az egyhangú belsőépítészeti megoldásoknak! Mostantól mindenki saját maga döntheti el, hogy milyen színben, alakban és kombinációban tündököljön a világítás.

Az Alphabeta eredetileg a skandináv bútormárka, a Hem számára készült, és több mint 50 országban forgalmazzák.   Szinte magától adódó volt a közös munka Lucával, hiszen a tervező már 2003-ban két műteremmel rendelkezett, ezek egyike Stockholmban, a másik Velencében található.

„Találkoztam egy svéd lánnyal, beleszerettem, így költöztem Svédországba. A munka szempontjából is előnyös, hogy két országban van bázisom. Olaszországban rengeteg szenvedélyt fektetnek a tervezésbe, míg Svédországban inkább a praktikumon és a mérnöki megoldásokon van a hangsúly. Számomra ez a tökéletes egyveleg.”

Ez a szerencsés együttállás a Kinnarps figyelmét is felkeltette. Az utóbbi években látványos sikerrel dolgoztunk együtt Lucával, és nemrégiben eldőlt az is, hogy ő tervezi a Kinnarps standját a februárban megrendezendő Stockholm Furniture Fair vásáron. Minderről bővebben a Hírek és történetek című szakaszban olvashat hamarosan.