65 – den beste alderen!

2015-05-07

Når vi fyller 65 år forventes det i de fleste vestlige land at vi skal rydde skrivebordet og gå hjem for godt. Man kan virkelig lure på hvorfor!? Kinnarps har sett på en spennende undersøkelse som viser at hele 76 prosent av alle 65-åringer i USA mener at de sjelden har hatt bedre helse enn nå!

Men hvis mennesker både vil og kan jobbe lenger – hvorfor er vi så dårlige til å ta vare på den eldre generasjonen? Dette er jo medarbeidere som rimeligvis burde være på sitt aller beste. Burde man ikke da gi dem alle forutsetninger som finnes for å kunne fortsette i jobben i ytterligere noen år – i stedet for å si takk og farvel med en blomsterbukett? Kunnskap og erfaring er i ferd med å bli hard valuta.

Undersøkelsen, som er utført for det amerikanske universitet UCLA i California, peker på hvordan bedrifter blir stadig mer interessert i å skreddersy ergonomiske og tekniske løsninger for det enkelte individ. Hvordan medarbeidernes individuelle krav og behov er i fokus, i stedet for standardløsninger som skal passe alle. Fra skjermer som gjør det lettere for trette øyne å komme gjennom lange dokumenter, til møbler som er skånsomme for knirkende knær. Det er en liten investering med tanke på hva bedriftene får igjen. David Lindeman, leder for Center for Technology and Ageing på UCLA, vil til og med gå enda lenger i denne visjonen:

– Snart kommer de første førerløse bilene til å rulle i byene våre. Tenk på hva det kommer til å bety for handikappede, men også eldres frihet og mulighet til å komme seg til og fra arbeidsplassen.