TREND I TIDEN

2013-05-08

Tags:

Graffitien tar spranget inn i stuen – og inn til arbeidsplassene våre!

Tenk graffiti, og det første som slår deg er sannsynligvis bildet av en nedtagget tunnelbanevogn – ikke et håndknyttet teppe til 4000 euro.
Jonathan Josefsson, 35, er en trygg tobarnsfar fra vestkysten i Sverige, som liker rolige hjemmekvelder, vegetarmat og lyst øl. Men der slutter også alle tegn på en A4-tilværelse. Jonathan – eller Ollio som er kunstnernavnet hans – er en av vår tids største graffitistjerner, og er i høyeste grad delaktig i at graffitien er i ferd med å etablere seg som en spennende kunstform.
For 15 år siden levde Jonathan et jaget liv i gatene med ryggsekken full av spraybokser, da han ble oppmuntret til å søke på kunstnerutdannelse. Etter å ha blitt avvist overalt, fikk han til slutt tips av en kamerat om at det var ledige plasser på tekstilhøyskolen. Det var slik det begynte. Bevæpnet med trykkluftpistol og med inspirasjon fra fantasy-blader lager han i dag knyttede tepper, som med abstrakte farge- og mønsterkollisjoner vekker oppmerksomhet i hele kunstverdenen.
– Uansett om det er en sprayboks eller en trykkluftpistol jeg holder i, er teknikken omtrent den samme.
Nylig innledet han et prestisjefylt samarbeid med teppeprodusenten Kasthall, som har resultert i 20 unike tepper. Kjøperne er sykehus, skoler og bedrifter som ønsker en moderne samtidsprofil. Men til tross for suksessen kommer Jonathan aldri til å gi opp malingen.
– Det er en demokratisk rettighet å få male. Alle steder burde ha lovlige graffitivegger.

Jonathan Josefssons Ollio-teppe for Kasthall.
Fra graffitimaler til kunstner. Jonathan Josefsson har virkelig slått igjennom.