En materiell verden

2015-11-03

Hvordan ville det ha vært dersom et arkivskap bare veide noen kilo og du med letthet kunne flytte arbeidsbordet med én hånd? Snart kan dette være virkelighet!

Akkurat nå pågår intensiv forskning i verden etter å finne nye materialblandinger som både er mer solide og lettere. Aller lengst har kanskje den amerikanske flyprodusenten Boeing kommet med microlattice. Et revolusjonerende metall som er 100 ganger lettere enn isopor og 1000 ganger tynnere enn et hårstrå.

Strukturelt minner microlattice om måten det menneskelige skjelettet er konstruert på, med et hardt skall rundt et hult indre.

Boeing har fremdeles ikke avslørt hvordan materialet skal brukes, men man kan tenke seg at vi etter hvert vil finne det igjen i vegger og gulv på fly for å senke vekten og på den måten kunne dra ned energiforbruket.

Et annet interessant materiale som det nå eksperimenteres med er biologisk betong som fanger opp og suger til seg regnvann, noe som gjør at det for eksempel blir lett å starte plantedyrking på husvegger.

Selvsagt følger Kinnarps utviklingen nøye.