Lysende idé

2015-03-17

Forskere leter stadig etter nye, miljøvennlige energikilder. Kinnarps har sett på en av de største snakkisene i vitenskapens verden akkurat nå – lampen som lyser ved hjelp av blekksprutbakterier…

Høres det ut som hokus-pokus? Det er det ikke. Teknologien er faktisk den samme som når man om natten ser at bølgetoppene på sjøen plutselig blir selvlysende. Et fenomen som forklares med at når bølgen slår inn mot stranden, reagerer bakteriene med oksygen, noe som fører til en kjemisk reaksjon som skaper et lysskinn.

– Det er en helt ny måte å utvinne energi på, noe vi håper å finne mange bruksområder for i fremtiden, sier Teresa van Dongen ved Designakademiet i Eindhoven.

Lampen har fått navnet Ambio, som er latin og betyr ”appell”. Et passende navn på en lampe som bryter aller lover. Blekksprutbakteriene plasseres i en saltvannsoppløsning, og deretter beveger man litt på lampen slik at den begynner å gynge. Simsalabim, og det blir lys! Bevegelsen gjør at lampen lyser i 20 minutter. En perfekt lyskilde til arbeidsplasser som tror de har tenkt på alt når det gjelder miljøet. Foreløpig er imidlertid Ambio under utvikling.