Kreative kontorer

2016-02-22

Man trenger ikke å gjøre som Google og fylle kontoret med saccosekker og videospill for å få ideene til å strømme. Men det er ingen tvil om at arbeidsmiljøet i en bedrift både kan stimulere og drepe de ansattes kreativitet. Her er åtte hete tips som de mest kreative selskapene gjør riktig når de designer kontorene sine!

1. Omfavner nye verdier
De nye generasjonene har ikke samme nesegruse respekt for arbeidsplassen som man har hatt tidligere. For dem skal det ganske enkelt fungere, være fleksibelt og få dem til å trives. Organisasjoner som forstår det, kommer til å ha en konkurransefordel når det gjelder å rekruttere og holde på nye talenter.

2. Tilbyr et holdepunkt
Jo mer mobile vi blir, jo viktigere blir kanskje den personlige interaksjonen. De mest kreative foretakene skaper uformelle møteplasser som styrker båndet mellom mennesker.

3. Blander ulike perspektiver
En viktig nøkkel til en vellykket arbeidsplass er å la medarbeidere med kunnskap innen helt forskjellige felt sitte sammen for naturlig samarbeid og tilbakemelding. 

4. Designer for effektivitet
Når arbeidsplassene krymper, kommer vi til å se flere smarte løsninger som ikke-hierarkiske kontorer der man deler skrivebord, jobber hjemmefra eller sitter på rekke omtrent som på en benk. 

5. Støtter ulike arbeidsmåter
De mest vellykkede foretakene har ofte en meny av ulike arbeidsrom for ulike behov, for eksempel romslige lokaler for å jobbe over en kopp kaffe, et mellommåltid eller et måltid ved siden av atskilte rom der man kan jobbe individuelt i stillhet. 

6. Har et helhetlig syn på helse
De beste foretakene vil at de ansatte skal ha det bra. Jo tettere vi jobber sammen, jo viktigere blir det å verne om inneklimaet – både for helsa og produktiviteten. Det handler også om for eksempel å bruke ergonomiske møbler og verktøy som ikke inneholder skadelige stoffer, å bruke mer dagslys og å senke eller fjerne skillevegger. 

7. Verner om varemerket
Tenk nøye etter hva du vil at kontoret skal kommunisere om foretaket. Apples butikker er et godt eksempel på hvordan miljøet gjenspeiler varemerket. På samme måte kan en arbeidsplass gjenspeile foretakets historie, nyheter og verdier. 

8. Gjør kontoret tilpasningsdyktig
Den teknologiske utviklingen er den sterkeste kraften bak arbeidsplassens evolusjon. Det gjelder å engasjere eksperter som kan gi et glimt av hvor teknologien er på vei, og skape et kontor som lett kan tilpasses til raske forandringer.