Svevende kunst

2015-09-17

Hva er det som gjør at noen miljøer er usynlige for oss, mens andre brenner seg fast på netthinnen? Den franske kunstneren Charles Pétillon har stått bak en rekke oppsiktsvekkende og spennende utstillinger rundt dette temaet. Hvis du er i London i september, må du gå og se den nyeste, der han har latt 100 000 ballonger fly til værs i Covent Garden.

– Det spiller ingen rolle hvor vakkert et sted er. Hvis vi har sett det tilstrekkelig mange ganger, slutter øyet etter en stund å se. Slikt fascinerer meg, sier Charles Pétillon.

Men han har voktet seg vel for at Heartbeat, som installasjonen heter, bare skulle handle om ”dekorasjon” eller en utradisjonell innredningsdetalj. Han vil at folk skal stoppe opp og tenke over hva miljøet egentlig betyr, og gjerne i et historisk perspektiv. Kunsten blir en øyeåpner.

– Covent Garden endret hele bybildet da det ble bygget i 1552. Likevel har de fleste som kommer hit ingen anelse om stedets betydning som en levende markedsplass gjennom århundrene. Mange av installasjonene mine handler om slike glemte minner, å stille spørsmål til de besøkende slik at de selv oppdager historien.

Den svevende ballongskulpturen er hele 50 meter lang, og blinker i suggererende, pulserende signaler over gjestene – derav navnet Heartbeat.

Utstillingen varer til og med 27. september.