Fokus på innredningen

2015-06-04

Synes du at livet på jobben innimellom går litt for fort? Du er ikke alene. Kinnarps har sjekket en undersøkelse publisert i det amerikanske magasinet Forbes. Den slår fast at tre av fire kontoransatte lengter etter en privat plass til å av og til kunne trekke seg litt unna.

Det forventes hele tiden at vi skal være tilgjengelige, og multitasking er blitt et hedersord. Samtidig som du snakker i telefonen, sjekker du en rapport på datamaskinen og hvisker til en kollega at han skal ta med en kopp kaffe til deg også. Men til slutt går det naturligvis ikke lenger, og du begynner å miste alle ballene du prøver å holde i luften.

Å jobbe hjemme er heller ikke løsningen – i hvert fall ikke på sikt. For de spontane møtene ved kaffeautomaten er også viktige. Den gruppedynamikken kan ingen teknologiløsninger noen gang matche. Men det som tydelig fremgår av undersøkelsen i Forbes, er behovet for private sfærer på jobben der det er stille og rolig og hvor vi kan konsentrere oss. 55 prosent hevder for eksempel at de sjelden kan gjennomføre en hel oppgave uten å bli avbrutt.

Høres det ikke kjent ut? Hvor forstyrrende er det ikke at noen går bak ryggen din og kan se hva du skriver på skjermen? Eller hva skal man gjøre med høyrøstede kolleger som forteller om helgens eventyr mens du prøver å fokusere?

Som så ofte når det gjelder spørsmål om arbeidsplassen, er svaret en gjennomtenkt innredning som tar hensyn til at vi i løpet av en normal arbeidsdag går gjennom ulike konsentrasjonsfaser. Innimellom trenger vi å være alene og jobbe, andre ganger kan vi sitte sammen og utføre rutineoppdrag eller slappe av sammen med kolleger. 

Hvordan skaper man så en slik arbeidsplass?
Kinnarps' svar på dette heter Next Office Activity Based Working, og er en helhetsløsning som tar hensyn til så vel det fysiske som det digitale miljøet, men også selve organisasjonen.