Funksjonelt lys

2014-05-08

Funksjonalismens store mester, Alvar Aalto, er kjent for sin arkitektur og sine møbler. Men han var også en fantastisk belysningsdesigner, det viser en ny utstilling på det belgiske kunstsenteret Grand-Hornu.

Få har endret vårt syn på arkitektur slik Alvar Aalto gjorde det. Hans funksjonelle formspråk vekker fortsatt beundring. Fra 1920-tallet og fremover tegnet han i et rasende tempo villaer, offentlige bygninger og møbler som er blitt ikoner for sin tid. Men en side som er mindre kjent, er hans mange fantastiske lamper. Likevel laget han flere hundre, og det er dem utstillingen Lightings nå tar fatt i. Gjennom hele våren har man mulighet til å se dem utstilt i Belgia.
   Utstillingen består av to deler, der den første er en installasjon som pirrer fantasien – en trebro over vann der lyset fra lampene speiler seg. Tanken er at kontrastene og refleksjonene som oppstår skal minne om naturen, som var Aaltos fremste inspirasjonskilde. Her finner man Bikuben, Englevingen og Håndgranaten, og mange flere. Dramatiske navn fra en dramatisk tid.
   Den andre delen av utstillingen viser bilder av arkitekturen som lampene ble tegnet for. Her kan vi følge med på en svingende vandring mellom bibliotek og møterom, pleielokaler og kommunehus. Man blir forbløffet over produktiviteten! Sjekk utstillingen og finn lysende inspirasjon til din egen arbeidsplass.