Grønt lys

2016-05-10

Fra stort til smått – verden må tenke grønnere, også når det gjelder innredning. En av de store snakkisene på messen i Milano var den ledningsløse LED-lampen Candela, som selv genererer strøm fra bioetanol, og som også kan brukes til å lade mobiltelefonen!

– Candela er et fantastisk eksempel på hvordan man kan skape noe nytt med gammel teknologi, sier Alessandro Sarfatti. Han er tidligere direktør ved det tradisjonsrike belysningsselskapet Luceplan, men har nå gått videre og grunnlagt Astep, et innovativt lampeforetak med røtter i Danmark og Italia.

Candela, som er Asteps første produkt, er en kombinasjon av moderne LED-teknologi og en oljelampe, men uten plagsom røyk. Den fylles med bioetanol, og så tenner man veken, som er laget av ildfaste, keramiske fibre, på vanlig måte med en fyrstikk. Men Candela lyser mye bedre enn en tradisjonell oljelampe. Varmen fra flammen danner en luftstrøm, som fanges opp av en generator og gjøres om til elektrisitet, som får LED-diodene til å lyse. Overflødig energi lagres i et batteri, og kan brukes til å lade mobiltelefoner. Perfekt for lange, herlige sommerkvelder utendørs. Den er også et tydelig eksempel på en av de sterkeste trendene på messen i Milano, hvordan møbler og innredning utstyres med nyskapende teknologi. En utvikling vi bare har sett begynnelsen av.