INTUITIV DESIGN

2013-04-30

Den mest diskuterte belysningsartikkelen på årets Milano-utstilling var oppfinnelsen til norske Daniel Rybakken. Med sitt innovative lys Ascent for italienske Luceplan har han realisert noe som startet som en konseptuell idé.

Den norske belysningsmesteren Daniel Rybakken har gjort det igjen.  Denne gangen med den intelligente bordlampen Ascent for italienske Luceplan. Ved å trekke lyset ned langs den smale stammen reduseres lysintensiteten, og med en enkel håndbevegelse oppover økes lysspredningen.  Lampen slås helt av i nederste stilling. Det som er så innovativt med Ascent, er at man bare trenger å se lampen én gang for instinktivt å forstå med en gang hvordan den fungerer.
"Bevegelsen med å skyve hodet opp for mer intenst lys og ned for å redusere det er en konseptuell idé, men samtidig en meget naturlig bevegelse," bemerker Daniel Rybakken.
Det var mens Rybakken fortsatt var student at han sendte porteføljen sin til direktøren i det prestisjetunge belysningsfirmaet. Etter det fikk han ikke et ord tilbake.  Men så én dag, flere år senere, fikk han en telefon fra sjefen på Luceplan om at han ville at de skulle møtes for en prat.  Det første prosjektet sammen var Counterbalance, en veggmontert lampe som ble en slager på Euroluce 2012 i Milano.  Den hadde det samme stilige lampehodet som kan ses igjen i Ascent.
“Idéen bak Ascent kom etter et møte med Luceplan i Milano. Jeg satt på toget til Malpensa og tenkte på hvordan Counterbalance kunne brukes i en restaurant eller et bibliotek. Hvis bordene stod nærme veggene, ville det ikke være noe problem, men hvis møbleringen var i midten av rommet, var det behov for en lampe som kunne bli plassert direkte på bordet.  I restauranter er det vanligvis behov for myk og dempet belysning, mens et bord på biblioteket krever mer intens belysning.  Ascent fungerer i begge tilfellene.”
 Hvis du ikke var designer, hva ville du ønske å arbeide med i stedet?
"Grafisk design, fotografi og film. Og nøyaktig i den rekkefølgen."

 


For mer informasjon: danielrybakken.com eller luceplan.com

Foto: Luceplan