Nyskapende arkitektur

2015-10-13

Når byggebudsjettet er lite, må mye overlates til fantasien. Er dette et bilde av hvordan fremtidens arbeidsplass kan se ut?

Normalt ser vi for oss kontorbygninger som flate kasser, enten på tvers eller i høyden. Ganske kjedelig arkitektur, om vi skal være helt ærlige. Dette ville den engelske arkitekten James Whitaker endre da han fikk i oppdrag å tegne et nytt kontorbygg til et reklamebyrå i den lille byen Hechingen i Tyskland. Problemet var bare at budsjettet var veldig begrenset. Løsningen ble like overraskende som genial: Skipscontainere som stables i høyden.

– Jeg ble inspirert av hvordan atommodeller i et laboratorium er lenket sammen med hverandre. Etter dette kikket jeg på et slott i nærheten fra 1800-tallet og likte de steile fasadene. Jeg tenkte at dersom jeg kombinerer disse to bildene, ville det bli interessant arkitektur.

Uheldigvis for Whitaker gikk reklamebyrået konkurs akkurat da de skulle ta det første spadetaket. Men bildene, som er illustrasjoner, er spredd over hele verden og nå håper Whitaker å ha funnet en mulig kjøper til den nyskapende containerløsning, som skåner både miljøet og lommeboken.