Det lønner seg å være snill!

2015-09-15

Vi har alle vært utsatt for små spydigheter på jobben. Det kan være svært slitsomt. Dessuten smitter det, og kan ødelegge en hel bedriftskultur. Pust derfor dypt inn, tell til tre og tenk på hva du sier!

– Når vi mennesker føler oss angrepet, fungerer hjernen slik at den vil svare med samme mynt. Ett eneste ubetenksomt ord, som kanskje egentlig ikke var så vondt ment, kan derfor få altfor store proporsjoner, sier Trevor Foulk, som er adferdsforsker ved University of Florida.

Dette handler altså ikke om hissig krangel og bitre raseriutbrudd, men om de unødvendige slengbemerkningene og irriterende kommentarene vi noen ganger gjør oss skyldige i, ikke sjelden når vi er stresset og det nærmer seg en deadline. De anledningene der man i ettertid ønsker at man i stedet hadde bitt tennene sammen og holdt munn. 

Foulks forskning viser dessuten noe svært interessant: Du trenger ikke en gang å være den som blir rammet for at det skal smitte over på deg. Hvis bedriftskulturen har en intern sjargong der man svarer andre med litt ondskapsfulle morsomheter, er det lett for at man selv oppfører seg på samme ubehagelige måte. Noe som går ut over kolleger og medarbeidere, men faktisk også kunder.

– Med en slik kultur blir det til slutt vanskelig å skille mellom det som er ærlig ros og det som bare er ironisk sarkasme. Medarbeiderne blir usikre og redde for å si hva de egentlig mener, noe som påvirker både arbeidslyst og kreativitet, fortsetter Trevor Foulk.

På samme måte som det er viktig med en godt designet og velfungerende arbeidsplass, må man som foretak også passe på å skape et godt sosialt miljø. En reise som begynner med hvordan vi snakker til hverandre, noe alle bedrifter bør ha en tydelig uttalt policy for. Snillhet og sjenerøsitet er ikke bare en selvfølge, det er også lønnsomt. Ord kan bryte ned – eller bygge opp.