Lenge leve livet

2015-11-17

I fremtiden kommer ikke pensjonsalderen til å være 65… eller 75… eller 95… Det første mennesket som får oppleve sin 150-årsdag er allerede født. Det kommer naturligvis til å snu opp ned på hele samfunnet – inkludert arbeidsplassene våre.

En tablett om dagen, så lever du halvveis til evigheten. Forskere har allerede gjort vellykkede eksperimenter på mus, og lyktes med å snu aldringsprosessen og bokstavelig talt fått tiden til å gå baklengs. Samtidig holder eksperter innen nanoteknologi på å utvikle et immunsystem, i form av millioner av nanoroboter som flytter inn i kroppene våre og fikser alt fra forkjølelser til mer alvorlige sykdommer.

Det er naturligvis en hyggelig tanke å rasjonalisere bort døden, men i takt med at vi lever stadig lenger, oppstår også en del uventede problemer og utfordringer. En smule ironisk kan man kanskje konstatere at de som ble født på sekstitallet kommer til å bli husket som generasjonen som ødela jordkloden, og som deretter sørget for å tømme fremtidens pensjonskasser.

Effektene og mulighetene som følge av et betydelig lengre yrkesliv er også noe vi i Kinnarps tidligere har fremhevet i vår nyeste Trendrapport.

For første gang i historien er vi nemlig fire generasjoner på arbeidsplassen samtidig, og det innebærer at alle må trives og finne sine egne og individuelle måter å jobbe på. Det er viktig å tenke på at en 20-åring og en 70-åring trolig har helt ulike krav til arbeidsplassen, men at miljøet må tiltrekke dem begge.

Tenk på forskjellen mellom en 20-åring og en 150-åring… Les mer i Trendrapporten om generasjonsoverskridende arbeidsplasser og hva man må tenke på allerede i dag. Du kan laste den ned her!