MUSEUM FOR MILLIONER

2013-05-24

Tags:

Nå kjemper byene om turistene med spennende arkitektur. Kinnarps ser på en het trend, og treffer Björn Ulvaeus som forteller om sin nyeste satsing – et ABBA-museum som skal bli en av verdens ti største musikkattraksjoner.

Museer er blitt vår tids store turistmagneter. De lokker millioner av besøkende med moderne arkitektur som noen ganger til og med overgår selve innholdet.  Frank Gehrys Guggenheim-museum i Bilbao er kanskje det beste eksempelet på hva én enkelt bygning kan gjøre for en hel by.
Nå noterer vi at Stockholm håper på noe lignende.  Miksen er tilsynelatende helt uimotståelig:  Skyhøye platåsko, sprø glitterkostymer, en av verdens mest kjente popgrupper og en fantastisk arkitektur signert den mange ganger prisbelønte arkitekten Johan Celsing.
Det handler naturligvis om det nye ABBA-museet.
Millioner av fans har ventet ivrig siden de første planene om et museum lekket ut i 2006.
7. mai var det endelig tid for offisiell åpning, og Kinnarps var naturligvis på plass.
Museet ligger på vakre Djurgården like utenfor selve bykjernen, et grøntområde som tiltrekker seg mer enn 15 millioner besøkende i året – I Europa er det bare Disneyland i Paris som er større.
– Målsetningen vår er å bli en av verdens ti største musikkattraksjoner, sier Björn Ulvaeus, som selv har vært svært aktiv i prosjektet, i hvert fall etter at han overvant den første tvilen.
– Det er naturligvis noe dypt unaturlig ved å bygge et museum over seg selv.  Men siden vi ble oppløst i 1982, føles det så langt borte, som om det ikke handler om oss, men at vi forteller en fantastisk historie.
Med sine furufasader og vinduer i kobberinnfatning, skiller bygningen seg fra den eldre bebyggelsen rundt.  I tillegg til selve museumsdelen er det også plass til en restaurant og et førsteklasses hotell i bygget.

Johan Celsing er arkitekten bak ABBA-museet.

Björn Ulvaeus og Benny Anderssons skrivestue Viggsö er bygd opp på museet.
Foto:  Åke E:son Lindman