Magiske mønstre

2015-08-25

Kunst eller design? En av de tydeligste trendene akkurat nå er designere som søker mer unike uttrykk, bort fra det standardiserte. Her er noen av vårens aller mest fantasifulle mønsterløsninger vi i Kinnarps har sett nærmere på.Nederlandske Aliki van der Kruijs er en av verdens mest interessante mønsterskapere akkurat nå. For et drøyt år siden slo hun gjennom med en stoffkolleksjon som heter Made by Rain. I denne kolleksjonen lyktes hun med en helt egen teknikk å fotografere regndråper som treffer underlaget, og deretter å gjenskape dette mønsteret på tekstiler.

– Med mine stoffer kan man bokstavelig talt ”ha været på seg”, sier Alicia om Made by Rain, som også var et miljøinnlegg og en kommentar til klimasituasjonen. Bare i hjemlandet Nederland regner det fire prosent mer i dag enn det gjorde for 20 år siden.

 

Nå er Aliki aktuell igjen, og denne gangen er det med en teppekolleksjon med en mer avansert teknisk løsning. Tekstiler blandes med mikroskopisk små glasspartikler, noe som gjør at teppene skimrer og skifter nyanser avhengig av i hvilken retning man ser på dem og hvor sollyset kommer fra. Mønstermagi! 

Paola Navone er en veteran i designerbransjen. På Milano-messen viste hun frem sin nye kolleksjon Addiction, en serie tapeter med en helt egen filosofi. Vi er vant til at tapeter har mønstre som gjentar seg, men her nærmer Paola Navone seg i stedet kunsten. Tre meter høye fisker er blandet med kvinnesilhuetter mot abstrakte bakgrunner på blå bunn, som er blitt Paola Navones signaturfarge. Vi kan ikke være annet enn enige – de er avhengighetsdannende!