Kommunisere mer (og bedre)

2014-04-01

Av og til føles det som om vi snakker til veggen. Andre ganger kan det oppstå et fryktelig misforståelse ut av ingenting. Her er tipsene for hvordan du forbedrer kommunikasjonen på kontoret!

Man kommer på jobben og slenger ut noen tilfeldige meninger ved kaffemaskinen. Det var ikke vondt ment, men snart har det startet en præriebrann av rykter. Kjenner du deg igjen? Av og til er det vanskelig å nå frem til hverandre. Den danske filosofen og vitenskapsmannen Tor Nørretrander gjennomførte på 1990-tallet en rekke spennende undersøkelser som viste at når man sitter vendt mot hverandre i en konsentrert samtale, så oppfatter vi bare annet hvert ord av hva den andre sier. Da kan du forstå hvor vanskelig det kan være å gjøre seg forstått i et stressende kontorlandskap med en deadline om ti minutter ...
Sam Ford, leder av det strategiske kommunikasjonsbyrået Peppercomm, gir her noen enkle, men svært verdifulle tips om hvordan vi kan kommunisere bedre med hverandre.
1. Slutt å fikle med mobiltelefonen – lytt konsentrert uansett om det er sjefer, kolleger eller kunder som snakker.
2. Sett deg inn i den andres situasjon. Hva er det han eller hun forsøker å formidle til deg? Skap forståelse i hjertet ditt.
3. Ikke krev for mye av den du kommuniserer med. Med andre ord: Ikke snakk høl i hodet på folk!
4. Vær forsiktig med kvantifisering. I dagens digitale verden blir kunder og kolleger lett til sifre og statistikk. Ikke glem at det er mennesker du arbeider sammen med.
5. Ikke mål fremgang bare i tall. Fremhev også myke verdier.
7. Vær åpen, og gi gjerne kildehenvisninger når du bruker fakta. Det styrker argumentasjonen og troverdigheten din.