Trendy å tråkke

2014-08-28

Det er like praktisk som miljøvennlig – stadig flere velger å sykle til jobben. Her er den første sykkelen som er spesialdesignet for pendlere!


Du ser ham i trafikken hver dag. En mann på racersykkel som tråkker febrilsk mellom filene. Dette er en ny type pendler, som til og med har fått et eget kallenavn på svensk: ”Memil” (medelåldersmän i lycra).
Men sykling er naturligvis ikke bare for menn. Rundt København og Amsterdam bygges det spesielle "motorsykkelveier" for hurtigpendlere på sykkel. Trenden er synlig over hele Europa. Stadig flere setter pris på hverdagsmosjonen, men også at sykkelen er et så mye bedre miljøalternativ enn bilen. Å pakke ned datamaskin og viktige dokumenter i en ryggsekk og deretter ta sykkelen til jobben, har blitt en selvfølge.
Nå er dessuten den første spesialdesignede sykkelen for pendlere utviklet. Det er det kanadiske foretaket Vanhawks Valour som står bak en sykkel som er utstyrt med GPS og den nyeste Bluetooth-teknologien, men også med sensorer som automatisk advarer om farer og andre problemer i trafikken. Hvis en bil for eksempel nærmer seg raskt i "dødvinkelen", begynner håndtakene automatisk å vibrere. Sykkelen samler også regelmessig inn data om veien du bruker, og registrerer ujevnheter i veibanen som senere ligger til grunn for en app (som finnes både for iOS og Android) som alle syklister kan ha nytte av. Syklene er naturligvis koblet opp mot samme nettverk og kommuniserer med hverandre, slik at det er lett å finne en sykkel hvis den blir stjålet. En dynamo samler energi mens du tråkker, og sørger for å lade elektronikken i sykkelen. Hopp opp på setet, men glem ikke å se deg for!