Det er positivt å tenke litt negativt

2014-10-30

Det er positivt å tenke litt negativt

Vi lærer at det er viktig å være glad og positiv på jobben. Men Alexander Kjerulf, en av verdens fremste arbeidsmiljøforskere, synes tvert imot at det har sine fordeler med litt god gammeldags dysterhet.

I Tyskland er det et IT-selskap som har skrevet "lykkekontrakt" med sine ansatte. Den som ikke er glad og ler på jobben, må ganske enkelt gå hjem. Nå er dette et ganske radikalt eksempel, men tankegangen høres kanskje kjent ut? Det forventes at vi skal være positive selv i stressende og vanskelige situasjoner. Men er det alltid så ønskelig? Det mener ikke Alexander Kjerulf, som blant annet har skrevet boken "Happy hour is 9 to 5". I en anerkjent rapport slår han fast at positivt tankesett absolutt har sine fordeler, men med måte.
– Det er ett stort problem med alle mentale selvhjelpsbøker. Det er lett å gå seg vill i dem. Å undertrykke sine egentlige følelser kan gi uønskede konsekvenser, både hjemme og på jobben, sier Alexander Kjerulf.
Her er 5 eksempler på at overdrevent positive tanker ifølge Alexander kan skape problemer for oss.
1. Undersøkelser viser gang på gang at stressnivået øker hos medarbeiderne når mennesker tvinges til å late som man har en positiv innstilling på jobben.
2. Den som er ulykkelig og stresset på jobben, har absolutt ingen nytte av positive tanker. Tvert imot.
3. Negative følelser er en del av livet og jobben. Disse skal man ikke undertrykke, men nyttiggjøre seg.
4. Overdrevent positive tanker bidrar til å feie problemer på arbeidsplassen under teppet.
5. Å prøve å tvinge seg selv til å være lykkelig, fungerer ikke. Ironisk nok er veien til lykke å slippe frem alle følelser i seg. Og det er akkurat det som er hemmeligheten, å kjenne alle sine sider, både de gode og de dårlige.