SKRIV UT MIDDAGEN

2013-04-29

Den store revolusjonen på nulltallet, 3D-skriveren, har et stadig økende nærvær i dagliglivet. Fra Dita von Teeses kjole på den røde løperen til hofteprotesen på operasjonsbordet. En ny revolusjon er nå på vei – utskrevet mat.

Er du sulten?
Gå til datamaskinen og skriv ut en hamburger – og ikke glem pommes frites.
Det høres kanskje ut som en scene fra en ganske så dårlig sci-fi-film, men dette kan snart være virkeligheten på en tallerken nær deg.
Den store teknologiske revolusjonen i verden i dag finner nemlig sted innen 3D-utskrift, eller såkalt "friformfremstilling".
Vi har hatt enkle skrivere siden århundreskiftet, men de potensielle mulighetene blir nå tatt alvorlig.  Fra kunstige nyrer til det svenske selskapet Arcam, som har hatt stor suksess med 3D-skrivere som produserer hofteimplantater og flydeler.
Flere og flere designere har også tatt i bruk teknologien. Engelskmannen Ron Arad har fått oppmerksomhet for sine 3D-utskrevne briller, og nylig viste burlesque-stjernen Dita von Teese seg på den røde løperen i New York City i en nydelig 3D-utskrevet kjole utformet av designeren Michael Schmidt og arkitekten Francis Bitonti.
Kjolen består av noen hundre gram plastpulver.


I fremtiden vil man også kunne skrive ut mat.  I alle fall hvis vi skal tro på Janne Jyttanen fra det nederlandske designfirmaet Freedom of Creation, som spesialiserer seg helt på 3D-utskrevne produkter og har hatt stor suksess med sine vakre lamper.

"Til syvende og sist handler det om å flytte på molekyler og atomer. Det er en teknologi vi snart vil mestre," sier Janne Kyttanen, som spår en fremtid der vi laster ned designplanene fra nettet og lager våre egne varer fra sofaen på stua.
Allerede i dag kan du kjøpe en enkel 3D-skriver for rundt 600 euro.

For mer informasjon: www.freedomofcreation.com


Foto av lamper: Freedom of Creation.
Foto av kjole: Michael Schmidt studios.