Prioriter riktig

2014-03-13

Noen mennesker har en overflod av energi og ser ut til å ha tid til alt. De har lært seg den viktigste leksen – å prioritere riktig. Her er en miniveiledning til hvordan du kan bli en tidsvinner!

Hvor mange ganger har det ikke skjedd at du har gått hjem etter en lang, stressende arbeidsdag uten egentlig å kunne svare på hva du har oppnådd? Vi jobber i endeløse strømmer av e-post, møter og automatkaffe, og det er ikke så rart at livet noen ganger føles som et evinnelig hamsterhjul når du til og med finner frem jobbpapirene hjemme i sengen. Den amerikanske forfatteren Leo Babauta har grublet på dette, hvordan vi skal kunne arbeide færre timer, men likevel bli mer effektive. Han mener for eksempel at vi alle ville følt oss bedre hvis vi prøvde å vurdere oppgavene vi stilles overfor: ”Ta bare dette med møtehysteriet. Spør deg selv om jorden går under hvis du ikke er med på alle møter hele tiden.” Med en smartere balanse kan du frigjøre masse energi og tid som påvirker uviklingen din på en positiv måte, både på jobben og hjemme. Her er Babautas tre bud:

  1. Se deg selv som en feinschmecker når det gjelder tiden din: Er virkelig alle oppgaver du har foran deg verdt å bruke energi på? Hva kan du velge bort?
  2. Det tar tid å lære seg å prioritere riktig. Begynn allerede i dag med å gå grundig gjennom hvilke arbeidsoppgaver du har foran deg, og ranger dem. Hvilke oppgaver er viktige for din karriere? Hvilke oppgaver kommer til å påvirke deg på en positiv måte? Arbeid med dem, så kommer resten til å løse seg.
  3. For å fungere på en god måte må du skape rom for deg selv på en mer overgripende måte, slik at du kan arbeide konsentrert uten distraksjoner. Når du har en viktig oppgave foran deg – lukk alle unødige RSS-strømmer, Twitter-kontoen og sosiale medier som bare distraherer deg. Ta én ”digital detox”-dag i uken, der du ikke engang kontrollerer e-posten. Våger du?