Rå rom

2013-09-18

Etter tiår med blanke gulv og polerte overflater ser man nå en bølge av kontorer som går motsatt vei. Men er den rå estetikken her for å bli?

En undersøkelse utført av Kinnarps i vår viste at bare én av fire er helt fornøyd med arbeidsmiljøet på jobben. Men hva utgjør et inspirerende miljø som fungerer?
– Undersøkelsen styrker vår overbevisning om at skreddersydde arbeidsmiljøer som tar hensyn til individene er det beste, sier Elisabeth Slunge, Brand, Range, Design Director hos Kinnarps.
En trend som er blitt stor innen kontorer, først og fremst i USA, handler om den rå estetikkens tilbakekomst. Lokaler som fører tankene til gamle fabrikkmiljøer med velbrukte, slitte sementgulv, synlige rør og ventiler og blyinnfattede vinduer.
Ifølge Marc Kushner, gründer og adm.dir. i Architizer, et sosialt nettverk for arkitekter og interiørarkitekter i USA, har trenden en enkel forklaring.
– Medarbeidere vil føle at de faktisk holder på å bygge noe fra grunnen.  At de er en del av noe større enn dem selv. I et rått lokale forsvinner gamle hierarkier, og noe nytt kan oppstå.
Jason Freedman fra det San Fransisco-baserte byrået 42 Floors, som samler ledige kontorlokaler på sine nettsider, bekrefter trenden og forteller at attraktive, påkostede kontorlokaler nå jevnes med jorden for å få nettopp den rå, industrielle følelsen som etterspørres.
Arkitektkontoret o+a, som står bak Microsofts Campus i Washington, selve navet for nyskapning i selskapet, har gjort hjemmeleksen godt. Her åpnes tunge garasjeporter mot de offentlige, rå flatene i lokalene. Alt for å skape en følelse av oppstart og nybyggerånd.