Form som sitter

2014-09-18

Form som sitter

Fra Materia, som er et av Kinnarps produktvaremerker, kommer to av årets store møbelsnakkiser – med inspirasjon fra fotorammer og sirkusmanesjen.

Tenk på favorittlenestolen din! Du får kanskje et bilde i hodet av en ganske stor og klumpete sak som står lengst inne i et hjørne. Men nye tider krever nye møbler, noe som ikke minst gjelder arbeidsplassene våre. To av årets store banebrytende nyheter kommer fra Materia, som med Frame og Elephant snur opp-ned på forestillingen om hvordan vi tradisjonelt ser på sittemøbler. 

Frame er designet av Ola Giertz, som har latt seg inspirere av en bilderamme. Og dette er virkelig noe helt nytt – det er ikke en lenestol, ikke en stol uten armlener og heller ikke en skammel. Kanskje alt sammen samlet i én og samme form! Kryp opp i den for en hvilestund, sitt overskrevs på den som en gyngehest eller by en kollega på en kopp kaffe innenfor rammen. En perfekt representant for den nye arbeidsplassen! Frames grafiske formløsning er like enkel som den er genial.  – Frame er det første møbelet jeg har laget for Materia. Vi møttes i fjor, og de likte ideen min umiddelbart, forteller Ola, som beskriver sin designprosess som kontinuerlig dagdrømming etter den perfekte ideen.

Repertoaret er bredt, fra innovative sittemøbler til restaurantinnredninger og smykker, men alltid med en helt egen vri. – I fremtiden håper jeg at Frame kommer til å få søsken. Jeg har mange tanker om hvordan man kan utvikle formen, sier Ola, som er utnevnt til årets nykommer hos Materia, og som dessuten er nominert til årets entreprenør i Skåne. Om Ola er relativt ny på designscenen, er Carl Öjerstam en av Sveriges største designstjerner med en rekke internasjonale utmerkelser som han har fått gjennom en 20 år lang karriere som rommer alt fra hjemmeelektronikk til butikkinnredninger. Men da han tok utfordringen fra Materia om å oppdatere den klassiske skammelen, var det nok en av hans vanskeligste utfordringer. Carl hentet inspirasjon til Elephant i sirkusmanesjen, og pallene som elefantene føres opp på. Elephants repeterende mønster gjør at den ser lik ut fra alle sider, en vakker hverdagsskulptur.

Og det er nøyaktig hva vi vil ha, et møbel som våger å ta plass samtidig som det lett passer inn. Elephant klarer dette lett, uansett om den plasseres på kjøkkenet eller på det fineste stedet på kontoret. Og som med alle gjennomtenkte ideer, finnes den også i en rekke størrelser – 430, 630 og 780 millimeter.

Seating design