I miljøets tjeneste!

2016-03-23

Trio.

Så lenge vi har konsumert ting, har vi også kastet dem. Det er kanskje ikke så merkelig at det finnes så mange ikoniske søppelbøtter innen industridesign – den danske 30-tallsklassikeren Vipp er for eksempel stilt ut på samtidsmuseet MoMa i New York.

Frem til for bare få år siden havnet alt på en og samme plass, fra teposer og tomflasker til de dårlige ideene. Men ettersom vi blir mer og mer opptatt av å sortere og gjenvinne det evigvoksende søppelberget, tvinges søppelbøtteløsningene til å bli desto mer kreative. Her er tre smarte eksempler:

Mines above ground, det Malmö-baserte selskapet bak de designede søppelbøttene med innebygget sortering, har regnet litt på hva svenske kontorer kan vinne på mer sortering: Hvis ett kontor med 300 søppelbøtter som hver fylles med et halvt kilo søppel om dagen, øker andelen sortert søppel fra 20 til 80 prosent, ville de kunne spare over 100 000 kroner i året. Søppelbøttene fra Mines above ground produseres av gjenvunnet materiale og har fire ulike dunker for bokser/flasker, papir, matavfall og metall. Sorteringen skjer idet søppelet kastes, og dermed er ett moment mellom kasting, tømming og henting utført.

En lignende løsning finner vi hos designselskapet Materia, som har spesialisert seg på offentlige miljøer og moderne organisasjoner. I kolleksjonen finner vi søppelbøtten Trio, som rommer et totalvolum på 95 liter og har holdere for tre separate poser til bokser/flasker, papir og øvrig avfall.

To andre eksempler på at gjenvinning ikke nødvendigvis trenger å innebære designkompromisser er den oppdaterte versjonen av Wescos klassiske Push, Push Two med to separate åpninger og kar, samt den smarte Totem fra Joseph Joseph, med flere ulike uttakbare dunker og innebygget luktfilter.

Totem.

En helt annen måte å redusere forsøplingen på, er å presse det sammen allerede på søppelbøttestadiet og dermed redusere og effektivisere søppeltransporten. Det amerikanske selskapet Big Belly Solar har utviklet en søppelbøtte til offentlig bruk, som med hjelp av solcelleenergi presser innholdet sammen til om lag en syvendedel av det opprinnelige volumet. Dessuten kommuniserer søppelbøtten digitalt og varsler når den er full, slik at den aldri tømmes unødvendig. Big Belly Solar brukes allerede utendørs av flere kommuner i Sverige og Richard Pålsson, som er produktansvarlig for det skandinaviske agenturet EWF Eco, tror at det bare er et tidsspørsmål før den også blir tatt i bruk innendørs i, for eksempel, kontormiljøer.

– Innendørs kan den kobles inn og lades i strømuttaket, sier han.

Big Belly Solar.