Hysj!

2015-11-12

Dårlig akustikk kan ødelegge selv den beste arbeidsplass. Det slurves fortsatt ganske mye med dette. Seks av ti som arbeider i åpne landskap synes at lydmiljøet er forstyrrende. Men det finnes løsninger!

Visste du at det tar i gjennomsnitt 23 minutter før konsentrasjonen er tilbake for fullt når du blir avbrutt midt i en arbeidsoppgave? Det stadige plinget fra en heis kan være like irriterende som en hviskende samtale på den andre siden av rommet. Noen ganger trenger vi ikke en gang å være klar over lyden for at den skal føre til stress, hodepine og dårligere prestasjon.

Hvordan blir man kvitt støyproblemer?

På større arbeidsplasser er det populært å bruke såkalt "manipulert bakgrunnslyd". Lokalet fylles med en bakgrunnslyd ved hjelp av høyttalere, noe som fører til at forstyrrende summing forsvinner. Det er til og med mulig å forvandle lyden fra en støyende vifte til en behagelig havbris. Man pleier å si at man "former" lyden.

På mindre arealer foretrekkes lydabsorbenter og skjermvegger. Designeren Christian Halleröd har på vegne av Kinnarps tegnet to av de flotteste og mest effektive på markedet – Prim og Oktav.

Også møbler kan fungere som lyddempere. Som det supersmarte bordet Silent Whisper av designeren Sigrid Strömgren for Materia. Den spesielle konstruksjonen i platen demper støy med opptil 10 desibel.

Det er likevel verdt å være oppmerksom på at ingen arbeidsplass er den andre lik. Derfor arbeider Kinnarps blant annet med en vitenskapelig metode som går under navnet Sabines formel, som gjør det mulig å måle etterklangstiden og sammenligne den med rommets størrelse. På den måten får man frem hvor mange lydabsorbenter som er nødvendig.