Smarte tekstiler

2014-12-11

Smarte tekstiler

I fremtiden kommer klærne våre til å fortelle oss hvordan vi har det, advare oss mot usunn mat og fortelle oss når det er på tide å finne frem løpeskoene.

Hvordan kommer fremtidens tekstiler til å se ut? Eller rettere sag, hvilke funksjoner kommer de til å ha? The Next Black er en interessant dokumentarfilm av David Dworsky og Viktor Köhler, som hadde nettpremiere sommeren 2014. I filmen forteller noen av verdens ledende fremtidsforskere innen moteindustrien hva den raske teknologiske utviklingen innebærer. Hvis du ikke har sett den ennå, anbefaler vi at du laster ned The Next Black. Filmen er et lite mesterverk om ett av vår tids mest følsomme spørsmål, hvordan vi blant annet skal håndtere det voksende miljøproblemet innen mote- og tekstilindustrien. En av mange interessante stemmer i filmen er Suzanne Lee, kreativ sjef hos Biocouture
– Den kanskje mest banebrytende nyheten er muligheten for biologisk produksjon, som innebærer at man bruker levende organismer som "fremstiller" plagget fra begynnelse til slutt. På den måten trenger det aldri å bli spørsmål om unødig svinn, forteller Suzanne.
En annen fantastisk utvikling er innen "wearable tech", med klær som er utstyrt med sensorer som måler blodsukkeret ditt og følger med på puls og kroppstemperatur, akkurat som din egen sykepleier. Adidas er et selskap som har kommet langt i utviklingen, og som faktisk lanserte miCoach Elite System allerede i fjor.
– Jeg tror at de aller fleste mennesker er interessert i veiledning om hvordan de skal føle seg bedre og leve litt bedre, ikke bare idrettsutøvere, sier Matt Hymers, produktsjef hos Adidas.