Smartere med musikk

2015-10-15

Musikk på jobben? Finnes det noe mer omdiskutert? Noen elsker å arbeide til hiphop på maksimalt volum, andre blir forstyrret av en hårnål som faller ned i den andre enden av lokalet. Opplagt for konflikt!

Men faktum er at forskere er ganske enige om at musikk under visse omstendigheter kan være bra for kreativiteten på arbeidsplassen. På 1980-tallet ble det utført et berømt eksperiment, som viste at menneskers konsentrasjonsevne ble forbedret hvis de fikk høre på Mozart. Senere har resultatene blitt noe revidert, men det viktigste er man har kunnet konstatere positive effekter når man hører på musikk man selv liker. Og aller best om musikken har et tempo på 60 BPM (beats per minute).

En annen interessant studie ble gjennomført for noen år siden av Journal of the American Medical Association på kirurger. Den viste at kirurgenes konsentrasjonsevne ble styrket hvis de fikk høre på musikk de selv hadde valgt. Og her er selve kjernen i resonnementet: Musikk kan fungere dersom den oppfyller et formål. Dersom den derimot bare er der som bakgrunnslyd, blir den et forstyrrende element og oppfattes som støy.

Spør derfor medarbeiderne og kollegene hva de liker å høre på før du skrur opp volumet. Eller sats på et par hodetelefoner!

5 klassiske jobbhits!

  1. Huey Lewis & the news - Workin’ for a Livin’

  2. Dolly Parton - Workin’ 9 to 5

  3. Donna Summer - She Works Hard for the Money

  4. The Bangles: Manic Monday

  5. Bachman Turner Overdrive - Taking Care of Business