Ta tilbake kontrollen

2014-06-26

Har du vanskelig for å konsentrere deg om arbeidsoppgaven, og mister du lett fokus? Her er de smarteste tipsene for å få kontroll over hverdagen!

Hvor ofte skjer det ikke at du setter deg ned foran datamaskinen for å løse en viktig oppgave, og så er det noe annet som stjeler oppmerksomheten din etter bare noen sekunder. Du får en melding på Facebook, og etter å ha lest den blar du gjennom oppdateringer fra vennene dine, og snart sitter du og undrer deg over at det regner i Roma eller at niesen din har lært å snakke. Ikke særlig produktivt, men veldig menneskelig. Problemet er at for hvert slikt avbrudd tar det deg mellom 10 og 15 minutter å gjenvinne konsentrasjonen om arbeidsoppgaven. Hvordan skal man så tenke?
Det finnes noen grunnleggende tips: En svært effektiv metode er å måle hvordan du bruker tiden. Å lese at niesen har lært å snakke en gang er jo i og for seg viktig, men når du gjør det for tredje gang på en halv time, er det på tide å måle tidsbruken. Deretter regner du ut hvor mye tid du sløser bort daglig.
En annen smart rutine er å begynne hver morgen med å skrive en liste over hva du skal gjøre. Det høres kanskje banalt ut, men det er en enkel metode for å holde fokus. Når barnevakten ringer med et praktisk spørsmål, betyr det ikke at du trenger å sjekke været i London etter samtalen.
Til slutt, og i aller beste mening: Hvis du hele tiden synes at Facebook-oppdateringer fra vennene dine er viktigere enn jobben, har du et motivasjonsproblem og bør kanskje tenke over om det virkelig er dette du vil satse på i fremtiden.