Husdrømmen som krasjet

2014-09-10

Husdrømmen som krasjet

Vi snekrer, renoverer og innreder. Men hva skjer egentlig bak de flotte fasadene? Den australske kunstneren Ian Strange er besatt av å vise andre sider av hjemmene våre.

Vi bærer alle på husdrømmer. Vi ser dem i glansede interiørmagasiner eller i fantastiske miljøer på TV. Men det er garantert ingen som har skildret vårt forhold til hjemmene våre som den australske kunstneren Ian Strange. Hans nyeste installasjon er en kopi av barndomshjemmet utenfor Perth, som han har latt krasjlande utenfor The Art Gallery i Adelaide. En svart meteor som har boret seg ned i asfalten, og som naturlig nok har fått navnet "landed".

Huset er en kommentar til jordskjelvkatastrofen i Christchurch på New Zealand, men også til den økonomiske krisen for noen år siden der mange, spesielt i Detroit i USA, mistet hjemmene sine. At det ble hans eget barndomshjem som stod modell for dette, var ikke helt uventet. I tidligere utstillinger har han blant annet bygd det opp med en gigantisk malt hodeskalle over hele fasaden.

– Det var litt slik jeg følte meg da jeg vokste opp i et middelklasseområde med identiske hus. Man var som alle andre, men likevel ikke. Tross at man er omgitt av masser av mennesker, er man likevel alene, forklarer han.

Ian Strange slo igjennom som kunstner allerede som tenåring, da som graffitimaler under navnet Kid Zoom. Han begynte tidlig å undersøke menneskets forhold til byen og hjemmet. Noen ganger på svært dramatisk vis. Blant annet har han satt fyr på hus i en dokumentar som har fått mye oppmerksomhet, og én gang gjorde han om en serie boliger til gigantiske dukkehus man kunne se inn i. På et hustak i New York, der han bor for øyeblikket, har han skrevet om sine delte følelser for byen – "The city will eat me alive".