Fremtidens smarte materialer

2016-04-20

Mennesker har fremstilt ulike tekstiler i mer enn 9000 år. De har holdt familier varme, møblert hjem og beskyttet møbler og mennesker. Tekstiler spiller en uunnværlig rolle i hverdagslivet og bidrar til å gjøre det lettere. Fremtidens tekstiler kommer imidlertid til å gjøre enda mer for oss. Smarte tekstiler kommer til å revolusjonere livene våre. Fremtidens smarte materialer blir allerede utviklet hos Smart Textiles ved tekstilhøyskolen i Borås i Sverige..

“Smarte tekstiler er virkelig spennende. De gir også store muligheter for integrering av funksjoner og flere designalternativer. Utviklingen av disse tekstilene kommer til å sette oss i stand til å skape produkter som gir bedre komfort og mulighet til å kommunisere med produktene på helt nye måter. Fremtidens tekstiler kommer til å forbedre dagliglivet og åpne nye muligheter for industrien, helsevesenet og miljøet. Vi tror at tekstilindustrien går fra å være stoffleverandører til å bli en positiv kraft innen sosial utvikling”, sier Anna Berglund, prosjektkoordinator ved Smart Textiles i Borås.

Et segment som har spesiell interesse for Kinnarps er hvordan farger kan brukes sammen med tekstiler i fremtiden.

“Noen pigmenter endres under ulike forhold, og reagerer på varme, fuktighet og lys. Designet endres avhengig av hva materialet utsettes for, og så kan mennesker respondere på det nye utseendet og den nye funksjonen. Slik kan det komme til å fungere i fremtiden”, sier Anna Berglund.