Tid for å samle krefter

2016-06-28

Trøtt og sliten? Nå som det er ferietid, kan det være på sin plass å minne om hvor viktig fritiden er for kreativiteten. The power of time off…

Da den amerikanske stjernedesigneren Stefan Sagmeister skjønte at alt det nye han laget, bare var en omarbeiding av gamle ideer, forsto han at han hadde desperat behov for en ferie. For Stefan ble det imidlertid mye mer enn bare noen uker om sommeren. Innsikten førte til et helt nytt livsmønster. Han bestemte seg for å leve livet i sykluser, og ta et friår hvert sjuende år for å hente nye krefter.

– Vi bruker de første 25 årene av livet på å lære oss ting, og så følger 40 år med arbeid før vi avslutter med 15 år som pensjonister. Jeg tenkte at det var en god idé å ta fem av pensjonistårene og bruke dem til å dele opp arbeidslivet. For meg har det ført til all verdens forandring, sier Stefan Sagmeister.

Se hans spennende foredrag på Ted Talks her, der han forteller om sine erfaringer og hvordan friårene har frigjort en helt ny energi. Han forteller også om selskap som teipprodusenten 3M, som helt siden 1930-tallet har latt de ansatte disponere 15 prosent av arbeidstiden fritt. Det var for øvrig det programmet som førte til at Scotch-teipen ble skapt.

– Alt jeg har oppnådd de siste årene, er ideer som har oppstått på fritiden, sier Stefan Sagmeister.