Sitte eller stå?

2015-09-03

Hvis man spør vitenskapen, er det ingen tvil om hva som er best. Svaret er både og! Kinnarps ser nærmere på en spennende undersøkelse med helt forbløffende resultater.

Du har sikkert hørt at det er bra for helsen med hev- og senkbare arbeidsbord. Men hvor mye bedre? Canadiske Preventive Medicine publiserte nylig en banebrytende rapport, der man har gått gjennom 23 uavhengige studier. Dette er hva man har kommet frem til:

Det er bra for hjertet. Den som skiftevis kan veksle mellom å sitte og stå er mer aktiv, og får en puls som i gjennomsnitt er åtte slag høyere i minuttet sammenlignet med den som sitter hele tiden.

Bedre verdier. Det gode HDL-kolesterolet øker, mens det skadelige LDL-kolesterolet synker.

Slankere. I gjennomsnitt gikk personene som deltok i undersøkelsen ned mellom 2 og 4 kg i løpet av et år.

Gladere. Mentalt har vi det bedre og får mer energi, og til og med færre depresjoner hvis vi kan veksle mellom å stå og å sitte. Hvis vi senere går tilbake til et arbeidsbord der vi konstant sitter, synker humøret igjen.

Oppsummering: Men er det da ikke best å stå oppreist hele tiden? Nei, i lengden blir det for slitsomt for rygg og ledd. Kroppen trenger også hvile. Dessuten viser resultatene at en del arbeidsoppgaver, for eksempel konsentrert skrivearbeid, fungerer noe bedre hvis vi sitter. Det er altså variasjonen som er hemmeligheten. Her hos Kinnarps har vi en rekke hev- og senkbare arbeidsbord for det beste fleksible arbeidsmiljøet.