Trendy i tre

2014-05-27

Mennesket har brukt tre som byggemateriale i flere årtusener – før nye, moderne materialer tok over på 1900-tallet. Men nå sluttes sirkelen, og vi ser hvordan museer og store bolighus igjen får fasader kledd i tre. Forklaringen er naturligvis at det er like vakkert som det er miljøvennlig.

Hvordan vil vi at barna våre skal vokse opp? Kommunepolitikerne i Hostens i det sørlige Frankrike bestemte seg for å velge en naturvennlig og lekende linje da det skulle bygges ny skole. Da var tre et naturlig valg. Ikke minst fordi dette er en båtbygger- og håndverksregion like ved Biscayabukten med lange tradisjoner for arbeid med tre. Det franske arkitektbyrået Dauphins fanget opp dette ønsket i en bygning som også flørter med den verdensberømte arkitekten Le Corbusiers rå funksjonalisme. Fasaden består av plater av kastanjetre, en løsning som myker opp bygningens linjer og nesten får den til å se ut som den er hentet fra et eventyr. På innsiden dominerer sponplater og nakne betongflater. Enkelt, men vakkert.
Ytterligere to eksempler på tretrenden kommer fra Sverige – den fantastiske kunsthallen Artipelag utenfor Stockholm og det innovative kvarteret Strandparken i Sundbyberg, som er et åtte etasjers bolighus helt i tre.