Fremtiden i fokus

2014-03-21

GamFratesi var æresgjester på Stockholm Furniture Fair, og laget den store velkomstinstallasjonen i entréhallen.

Hvordan kommer arbeidsplassene våre til å se ut de neste årene? Hva skjer med miljøet? Vi tar pulsen på Stockholm Furniture Fair, årets første store design- og møbelmesse. Dette ble det snakket om!

Hvordan står det til med verden? Noen ganger holder det å se på det nyeste innen design! Et mer effektivt termometer er nemlig vanskelig å finne, og da snakker vi ikke bare om sesongens farger og mønstre, men om økonomi og store, globale strømninger. På denne måten har møbler alltid vært et tidsdokument som forteller om vår historie. 
     Hvilke store spørsmål dominerer møbelindustrien i 2014?
     Det aller største er naturligvis miljøtrusselen.
     Alle vet at vi snart risikerer å vasse i smeltevann fra en krympende nordpol, men hvordan kan designbransjen bidra i arbeidet?
     På Stockholm Furniture Fair var det tydelig at miljødiskusjonen har tatt spranget ut på verkstedsgulvet, og lagt paneldebattene bak seg. Flere og flere bedrifter i møbel- og designindustrien forstår viktigheten av å bry seg – og at det faktisk også er helt avgjørende for virksomheten. Et møbelkjøp handler ikke lenger bare om prislappen eller hvilken farge det skal være på putene. Forbrukerne blir stadig mer bevisste på hvor viktig det er med kvalitet, holdbarhet og en ansvarlig produksjon. Dette var aller mest synlig i eksperimentlysten hos de unge designerne i Greenroom. Tidligere har man snakket om recycle, men nå er det upcycle som gjelder – alt skal tas vare på. Ting som ellers ville havnet på søppeldynga, finner en ny funksjon, og skjønnhet kan oppstå av det mest uventede. Som samarbeidet mellom ni designstudenter fra Linköpings universitet og Svenskt Tenn, en av Sveriges ledende innredningsbutikker, som sammen laget utstillingen Ta om hand. Overflødige trefinerplater ble forvandlet til vakre romdelere eller til og med lamper. En sterk trend som er like innovativ som sympatisk.
     Så føltes også årets utgave av Stockholm Furniture Fair uvanlig velbalansert. Innredningsmesser pleier ellers å ha det til felles at produsentene gjør alt for å overgå hverandre med mest mulig ekstravagante og iøynefallende satsinger. Denne gangen var imidlertid stemningen behagelig nedtonet, og i stedet var kreftene brukt på kvalitet og ettertanke. Danske Fredericia var et godt eksempel på dette. Hovednummeret var en relansering av Børge Mogensens sofa No.1, en hyllest til designergiganten som ville fylt 100 år i år. I samme ånd lot man den sveitsiske formfavoritten Alfredo Häberli pimpe opp Mogensens klassiker Spanish Chair. Fornyelse med enkle midler.

1. Upcycle var en av de hotteste trendene. Spillmateriale ble lamper og romdelere i utstillingen Ta om hand. 2. Lysrøret gjorde comeback! Poster lamp fra arkitektbyrået TAF. 3. Stefan Brodbecks nye møtestol Embrace for Kinnarps.

     Et gjennomgående trekk på messen var at mange bedrifter hadde et tydelig fokus på smartere hverdagsliv, som et lekende blunk til en tid da folk spurte hvordan ting fungerte, ikke bare hvordan de så ut. Det svenske arkitektbyrået TAF har alltid vært flinke til å lage finurlige tolkninger av hverdagsproblemer. Denne gangen har man vendt blikket oppover, og oppdatert et av vår tids største designmessige hatobjekter – lysrøret.
     - Når vi tenkte på hvordan det kan se ut i taket på et klassisk kontor, med et virvar av ledninger og rør, virket det morsomt å prøve å gjenbruke den estetikken, sier Mattias Ståhlbom om Poster lamp, som naturligvis kommer med miljøvennlig LED-belysning.
     Hvem skulle tro at lysrøret skulle gjøre et bejublet comeback? Men det er bare å venne seg til det, for etter alt å dømme kommer mange av oss til å sitte og jobbe under Poster lamp de nærmeste årene. Dette kommer til å bli en kontorklassiker!
     Moderasjon preget også den store messeinstallasjonen som tradisjonelt lages av en invitert hedersgjest i entreen. I år var det den dansk-italienske duoen GamFratesi som i all enkelhet stilte ut sine egne møbler under et hav av hengende uroer. Ledemotivet? Balanse, så klart! Dette betyr ikke at det manglet banebrytende innslag på Stockholm Furniture Fair. Emma Blanche og Fredrik Färg sto for messens kanskje mest nyskapende idé, med en lenestol av sammensydde finerplater, Wood Layer armchair. Helt enestående!
     Vi kan også nevne Textilhögskolan fra den svenske klesmetropolen Borås. Deres utstilling om hvordan man kan integrere lys med tekstiler, var opplysende på mer enn én måte. Ingen nyhet i seg selv, men en forsmak på hvordan vi i fremtiden kommer til å lete etter nye måter å blande materialer og funksjoner med hverandre.
     - Vi vil vise en annen måte å arbeide med tekstiler på enn de tradisjonelle metervarene, forteller Joanna Vikström.
     Ved siden av miljøet var arbeidsplassene våre det store samtaleemnet på Stockholm Furniture Fair. Allerede i 2020 regner man med at hele 70 prosent av tiden vi bruker på kontoret kommer til å bli brukt i møter. Forklaringen er naturligvis den raske teknologiske utviklingen, som gjør det mulig for oss å arbeide på avstand, noe som i sin tur kommer til å stille helt andre krav til møblene våre når vi møtes. Kinnarps presenterte en rekke spennende nyheter med dette temaet. Blant annet har den tyske industridesigneren Stefan Brodbeck laget en ny stolserie som heter Embrace, perfekt for uformelle møter.
     - Målet var å bruke formspråket til å skape en bro mellom hjemmet og kontoret. Jeg vil se mer hjerte og følelser i kontormøbler, sier Stefan Brodbeck.
     Eller som sofabenken Libra, som med en lekende, bølgeformet design er perfekt tilpasset morgendagens møter, der kreativitet og innovasjon kommer til å være i fokus.

4 andre messesnakkiser…
Lys idé 1.
Designertrioen Claesson Koivisto Runes lamper w131 og w 126 for Wästberg. Så vakre!
Møbelsnakkisen.
Alle ville prøvesitte Ola Giertz nye og banebrytende sittemøbel Frame for Materia.
Lys idé 2.
Luca Nichettos Fondue Lamp för David Design er et herlig blunk til 1960-tallet.
Det beste bordet.
Her kan du påvirke designen selv! Combine fra Kinnarps er mulighetenes sofabord.