Kraften i arkitektur

2014-02-19

Fra materiale til farger og rommets utforming – arkitektur påvirker oss i dybden. The American Institute of Architects har laget en fantastisk grafikk som viser hvordan!

Alle har nok merket at humør og stemning endres når vi går gjennom ulike rom. Ta det rolig, det er ikke psyken din som spiller deg et puss. Det er for eksempel vitenskapelig bevist at tomme saler med høyt tak får oss til å føle oss små og ubetydelige, mens små rom med tre og tekstiler formidler en følelse av trygghet. American Institute of Architects har samlet sin lærdom i en animert, klikkbar grafikk på sine nettsider . Her kan du lære om sammenhengen mellom følelsen i et rom og hvor mye arkitekten har hatt med det å gjøre. I New York har man for eksempel hatt stor suksess med å åpne opp bygninger og gjøre fasadene mer gjennomsiktige – helt enkelt gitt dem en vennligere og lysere fremtoning. Resultatet har blitt at de som bor i området føler seg tryggere, og man har til og med kunnet påvise færre innbrudd.

En enkel måte å skape en mer kreativ arbeidsplass på er å sørge for at alle medarbeidere har tilgang til vinduer eller store lysinnslipp. I en test med studenter sammenlignet man to grupper mot hverandre i en leseøvelse – gruppen med tilgang til naturlig lys leste hele 26 prosent raskere! På mange arbeidsplasser arbeider man i dag med å skape spontane møtepunkter mellom mennesker. En enkel ting som smalere korridorer har vist seg å være svært fordelaktig for flere kreative møter. Tror du at fargene i et rom bare er en innredningsdetalj? I et rom der man for eksempel foretar følsomme medarbeidersamtaler, er det viktig med nøytrale og beroligende farger. De sterke signalfargene sparer man til arealer der kreativiteten er i fokus.