TREND 1: MANGFOLDSDESIGN

2015-02-27

TRENDRAPPORT 2015 er resultatet av flere hundre intervjuer, analyser og et gedigent forskningsarbeid som ble presentert av Kinnarps under Stockholm Furniture Fair. I undersøkelsen ble fem globale trender for arbeidsplasser løftet frem. Først ut er Mangfoldsdesign.

Før i tiden så alle arbeidsplasser omtrent like ut. Det var standardløsninger som gjaldt – normen var en middelaldrende mann i sin beste alder. I TRENDRAPPORTEN forteller Sheryl Sandberg, nå adm.dir. i Facebook, en tankevekkende historie. En dag kom hun til et møte hos Google, men på grunn av plassmangel måtte hun parkere langt borte fra kontoret og deretter traske gjennom de eviglange korridorene i bygningen. Det skal legges til at hun var høygravid.– Man lurer jo på hvor mange kvinner som har lidd i stillhet i alle år og bare akseptert det, sier Sheryl.Siden er det innført spesielle parkeringsplasser for gravide hos Google.

Et klassisk, men dessverre ikke helt uvanlig eksempel på at 50 prosent av befolkningen bare blir glemt … Når vi ser på fremtiden, kommer designlikestilling og inkluderende miljøer til å være en selvfølge på alle arbeidsplasser. Ikke minst viktig når det gjelder en aldrende befolkning, som i USA til og med har fått et eget navn – Sølvtsunamien. Derfor kommer det ikke til å være uvanlig at fire generasjoner jobber sammen i fremtiden. Hvordan skal selskapene tilpasse innredning og design for å støtte og tilgodese alle disse? Det burde være et høyaktuelt spørsmål, men i de aller fleste personalavdelinger står det ikke en gang på dagsordenen.

Eller hvordan skal man få introverte og litt stillferdige personer til å komme til ords i bråkete miljøer som fremmer de høyrøstede og ekstroverte? Mangfoldsdesign handler om å sette mennesket i fokus.– Utfordringen er å finne en middelvei med en design som fungerer for alle. En stol er fortsatt en stol, det er ikke noen store forskjeller på en stol i dag og en stol for 50 år siden. Designmuligheten handler mer om hvordan hele miljøet fungerer, sier arkitekt og designer Ola Rune.