TREND 3: TEKITUR

2015-03-27

Lei av uendelige timer ved skrivebordet? Det finnes håp om endring. I fremtiden kommer arbeidsplassene våre til å bli designet etter menneskene og ikke maskinvaren – noe som får avgjørende betydning for miljøene vi jobber i. Dette samspillet mellom teknologi og arkitektur kalles tekitur, og er en av de store tendensene i Kinnarps' Trendrapport 2015.

Hvis man ser på fasaden på et kontorbygg som ble bygd for noen årtier siden, legger man fort merke til noe svært interessant. Avstanden mellom vinduspostene er nøyaktig tilpasset for at man skal få plass til et skrivebord og en “tykkskjerm” innenfor. Ikke særlig kreativt, men et typisk eksempel på hvordan det blir når teknologien får styre over arkitekturen. Det har naturligvis vært på samme måte i boligene våre, der all innredning er bygd opp rundt TV-apparatet.

I dag, når teknologien blir smartere og gjør oss alle mye mer mobile, er dette i ferd med å bli endret. Ingen vil sitte lenket fast til et skrivebord lenger. Den gamle ”kontor-looken” forsvinner, og blir erstattet av en ny frihet! Plutselig er alle de strenge kravene til standardiserte datakabler, gulvplater, belysning og aircondition borte. Fremtidens arbeidsmiljø preges av arbeidsplassdesign som er tilpasset menneskene og ikke maskinvaren. Nå er den store utfordringen å finne digitale løsninger som fungerer i hverdagen.

Enkelte selskaper har til og med gått så langt at de har innført en BYOW-standard (bring your own device), der de ansatte får et eget teknologibudsjett. Målsetningen er å skape mest mulig interaktive miljøer. Arbeidsplassen skal ikke bare være et sted der medarbeiderne sitter passive og tar imot mengder av informasjon. I stedet gjelder det å skape levende miljøer som oppmuntrer til debatt og kreativitet. Hvordan vil neste generasjons møterom se ut? I dag er vi så vant til at en person står og snakker foran en skjerm eller en whiteboard-tavle. I fremtiden vil kanskje alt innhold bli delt i sanntid fra pekeskjerm til pekeskjerm. Vi forventer stadig mer intelligente og digitaliserte bygninger. En høyteknologisk livsstil i et tilsynelatende avslappet miljø. Det er tekitur.