65 – bästa åldern!

2015-05-07

När vi fyller 65 år förväntas vi i de flesta länder i västvärlden städa våra skrivbord och gå hem för gott. Man kan verkligen undra varför!? Kinnarps har kollat in en spännande undersökning som visar att hela 76 procent av alla 65-åringar i USA tycker att deras hälsa sällan har varit så bra som nu!

Men om nu människor både vill och kan jobba längre – hur kommer det sig att vi är så dåliga på att ta vara på den äldre generationen? Detta är ju medarbetare som rimligen borde stå på toppen av sin förmåga. Borde man då inte ge dem alla förutsättningar som finns för att vilja hänga kvar på jobbet i ytterligare några år – i stället för att säga tack och hej med en blomsterkvast? Kunskap och erfarenhet håller på att bli hårdvaluta.

Undersökningen, som är gjord för amerikanska universitet UCLA i Kalifornien, pekar på hur företag blir allt mer intresserade av att skräddarsy ergonomiska och tekniska lösningar för den enskilde individen. Hur medarbetares individuella krav och behov är i fokus, i stället för standardlösningar som ska passa alla. Från skärmar som gör det lättare för trötta ögon att ta sig igenom långa dokument till möbler som är förlåtande mot knarrande knän. Det är en liten investering med tanke på vad företagen får igen.David Lindeman, chef för Center for Technology and Ageing på UCLA, vill till och med gå ännu längre i den visionen:

– Snart kommer de första förarlösa bilarna rulla i våra städer, tänk vad det kommer betyda för handikappade men också äldres frihet och möjlighet att ta sig till och från arbetsplatsen.