TREND I TIDEN

2013-05-08

Tags:

Graffitin tar klivet in i finrummet – och våra arbetsplatser!

Tänk graffiti och det första som slår dig är troligen bilden av en nedklottrad tunnelbanevagn – inte en handtuftad matta för 4 000 euro.
Jonathan Josefsson, 35, är en trygg tvåbarnsfar från västkusten i Sverige som gillar lugna hemmakvällar, vegetarisk mat och folköl. Men där upphör också alla vanlighetsmarkörer. Jonathan – eller Ollio som är hans artistnamn – är en av vår tids stora graffitistjärnor och i högsta grad delaktig i att graffitin håller på att etablera sig som en spännande konstform.
För 15 år sedan levde Jonathan ett jagat liv längs gatorna med hela ryggsäcken full med sprayburkar när han blev uppmuntrad att söka in på en konstnärsutbildning. Efter att ha fått nobben överallt fick han slutligen tips av en kompis om att det fanns platser kvar på textilhögskolan. Det var så det började. Beväpnad med en tryckluftpistol och med inspiration ur fantasy-tidningar gör han i dag tuftade mattor som med abstrakta färg- och mönsterkollisioner väcker uppmärksamhet i hela konstvärlden.
– Oavsett om det är en sprayburk eller en tryckluftpistol jag håller i så är tekniken ungefär den samma.
Nyligen inledde han ett prestigefullt samarbete med mattillverkaren Kasthall som har resulterat i 20 unika mattor. Köpare är sjukhus, skolor och företag som vill ha en modern samtidsprofil. Men alla framgångar till trots, själva målandet kommer Jonathan aldrig överge:
– Det är en demokratisk rättighet att få måla, alla städer borde ha lagliga graffitiväggar.

Jonathan Josefssons Ollio-matta för Kasthall.
Från graffitimålare till konstnär. Jonathan Josefsson har slagit igenom stort.