Miljön i fokus

2015-01-08

Miljön i fokus

Hur mår du? Är du koncentrerad och effektiv på jobbet eller känner du dig trött och sliten? Kanske beror allt på miljön! Kinnarps har spanat in en spännande undersökning från World Green Building Council om hur inredning och arkitektur påverkar oss på djupet.

Ett enkelt exempel: Alla vet att så klart att vi blir piggare om luften är ren och fräsch. Men hur mycket piggare? Bland medarbetarna i företagen som undersöktes ökade koncentrationsförmågan i genomsnitt med över 10 procent när ny ventilationsutrustning installerades. För att inte tala om vad som hände med sjukskrivningarna som minskade radikalt, ibland med upp till 35 procent. Där ser man vad lite syre kan göra! Hur kan det då komma sig att en del arbetsgivare fortfarande slarvar med miljön – när människorna alltid borde vara det viktigaste kapitalet?
– Ekvationen är väldigt enkel, en liten investering i miljön betalar sig i form av medarbetare som mår bättre och då också blir effektivare. Det är det enda sunda sättet att resonera på, säger Staffan Haglind, Green Business Officer på Skanska.
Den som exempelvis har tillgång till dagsljus på sin arbetsplats sover 45 minuter längre på nätterna jämfört med den som sitter i ett fönsterlöst utrymme på kontoret. Tillhör du dem som oturligt nog saknar fönster? Ta fram hammare och spik och sätt upp några tavlor. Konst har en förbluffande och lugnande inverkan på stressade själar, allt enligt World Green Building Counsil’s undersökning som visar på att vi blir både effektivare och smartare om vi får vila ögonen på något vackert. Precis som att företag som konsekvent satsar på ”gröna” designlösningar i form av inomhusträdgårdar och atrium-lösningar kan påvisa väsentlig nöjdare och effektivare medarbetare och med en betydligt lägre sjukfrånvaro. Detta på tal om vilken skillnad miljön kan göra!