A material world

2015-11-03

Hur skulle det vara om ett arkivskåp bara vägde något kilo och du med lätthet kunde lyfta ditt arbetsbord med en hand? Snart kan detta vara verklighet!

Just nu pågår det en intensiv forskning i världen efter att hitta nya materialblandningar som är både hållfastare och lättare. Allra längst har kanske den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing kommit med microlattice. En revolutionerande metall som är 100 gånger lättare än frigolit och 1 000 gånger tunnare än ett hårstrå.

I uppbyggnaden påminner microlattice om hur det mänskliga skelettet är konstruerat med ett hårt skal runt ett ihåligt innandöme.

Boeing har ännu inte avslöjat hur materialet ska användas, men i förlängningen kan man tänka sig att det kommer återfinnas i väggar och golv på flygplan för att sänka vikten och på så vis kunna dra ned på energiförbrukningen.

Ett annat intressant material som det nu experimenteras med är biologisk betong, som fångar upp och suger åt sig regnvatten, vilket gör att det exempelvis blir lätt att starta växtodlingar på husväggar.

Självklart följer Kinnarps utvecklingen noggrant.