Tillbaka till garaget

2014-06-10

Få företag har ögonen på sig som Google. Så när den amerikanska företagsjätten skaffar nytt kontor i Amsterdam gör vi självklart ett besök och minns hur allting började – i ett garage!

Det låter som en klassisk IT-skröna: Men när Larry Page och Sergey Brin startade sitt företag så var det bokstavligen från noll. Det första Googlekontoret var exempelvis i Susan Wojcickis garage i Menlo Park, Kalifornien. Vilket uppenbarligen var en ganska kreativ miljö – efter Google gick Susan vidare och drog igång Youtube.
Sedan dess har förstås Google blivit ett av världens framgångsrikaste företag med kontor över hela världen. Navet i verksamheten finns i Silicon Valley, där man tillhandahåller allt från volleybollplaner till 18 restauranger, tennis, spa-anläggningar, en simhall, bara för att nämna några av faciliteterna. När det var dags att renovera och bygga ut kontoret i Amsterdam bestämde man sig för att leka med historien och återskapa garagekänslan från hur allting en gång började hemma hos Susan Wojcicki. Här hittar man de graffitimålade tegelväggarna, flyttlådorna och de gigantiska hangarliknande dörrarna – precis som det såg ut. Till skillnad från förr ska dock sägas att allt material som använts är miljövänligt och alla möbler är recyclade.
Kanske kan det vara något för andra kontor att inspireras av? Funderar du på att flytta eller renovera – se på din historia!