Biodiesel - ett hållbart alternativ för Kinnarps

2014-10-21

Biodiesel - ett hållbart alternativ för Kinnarps

Vi på Kinnarps tar miljöarbetet på stort allvar. Vi försöker alltid erbjuda produkter och tjänster som ger minsta möjliga miljöpåverkan. Därför startar vi också ett testprojekt med en lastbil som drivs av biodiesel – som ett led i att göra våra transporter ännu mer hållbara.

Lastbilen som används i projektet är en så kallad turbil. Det innebär att lastbilen färdas dagligen mellan Kinnarps produktionsorter i Sverige. I mil räknat blir den totala färden 17000 per år. Det är därmed en perfekt bil att följa för att kunna se effekten av det nya bränslet, berättar Ingemar Åberg, fordonsansvarig på Kinnarps:
- Bilen som används i projektet tankas med RME, rapsmetylester. RME kan framställas av de flesta vegetabiliska och animaliska oljor och fetter som till exempel rapsolja, solrosolja samt även kasserad frityrolja. Den har även en ytterligare fördel då den är väl lämpad för våra svenska vinterförhållanden med is och kyla.
Projektet kommer att pågå under ett års tid för att långtidseffekterna också ska kunna mätas.
 - Nu ser vi med spänning fram emot att se vad effekterna blir och om biodiesel kan vara ett möjligt bränsle för de lastbilar som är anpassade för RME. Än så länge ser allt positivt ut, säger Ingemar Åberg.