Lysande idé

2015-03-17

Forskare söker ständigt efter nya miljövänliga energikällor. Kinnarps har kollat in av de största snackisarna just nu i vetenskapsvärlden – lampan som lyser med hjälp av bläckfiskbakterier…

Låter det som hokus-pokus? Det är det inte. Tekniken är faktiskt densamma som när man på natten ser hur havsvågornas toppar plötsligt blir självlysande. Ett fenomen som förklaras med att när vågen slår in mot stranden reagerar bakterierna med syre, den kemiska reaktionen som uppstår skapar ett ljussken.

– Det här är ett helt nytt sätt att få fram energi, något som vi hoppas kunna hitta många användningsområden för i framtiden, säger Teresa van Dongen vid Designakademin i Eindhoven.

Lampan har fått namnet Ambio, vilket på latin betyder ”överklagande”. Ett passande namn på en lampa som bryter mot alla lagar. Bläckfiskbakterierna placeras i en saltvattenlösning, och sedan puttar man stilla på lampan så att den kommer i gungning. Simsalabim, och det varde ljus! Rörelsen gör att lampan lyser i 20 minuter. En perfekt ljuskälla för arbetsplatsen som trodde sig ha tänkt på allt när det kommer till miljön. Ännu så länge är dock Ambio under utveckling.