Ha koll på ljudnivån!

2016-11-01

Är det sofforna i receptionen, det usla kaffet eller ostädade toaletter? Undersökningsföretaget Leesman frågade 100 000 kontorsanställda fördelade över 49 länder vad de upplever som allra mest störande på sina arbetsplatser.

Hela 70 procent svarade ”ljudnivån”, och att de ofta blir avbrutna och måste börja om.
– Om en så överväldigande majoritet anser att detta är ett problem, då är det dags för företagsledningar att ta det på allvar. Vi vet sedan tidigare att ljudnivån är en stor anledning till dålig produktivitet, något som i längden blir väldigt kostsamt för företagen, säger Philip Vanhoutte vid Leesman i en kommmentar.
Forskning har visat att vi förlorar 10–15 minuter av vår koncentrerade arbetstid varje gång vi blir avbrutna av oönskat ljud. Enligt undersökningen så väljer därför en tredjedel att lämna sina arbetsplatser när de har en viktig uppgift framför sig och i stället arbeta i lugn och ro någon annanstans.
Så vad är lösningen?
The British Council of Offices har räknat på att om man med bättre akustik skulle kunna förbättra produktiviteten med bara 2 procent, skulle detta innebära en årlig kostnadsbesparing på i genomsnitt 1 500 kronor per kvadratmeter för brittiska företag.
Ett enkelt tips att börja med är att investera i smarta ljudabsorbenter. Här kan du läsa mer om vad Kinnarps kan erbjuda.