Städa upp i röran!

2014-06-03

Det finns en mytbild som säger att genier klarar kreativt kaos bättre än andra… Om det är sant eller inte kan vi låta vara osagt. Däremot vet vi helt säkert att ordning och reda vinner i längden!

Känns den här bilden igen? Ditt skrivbord är i kaos – överallt tidningar, kaffemuggar, sladdar och papper. Det är inte bara otrevligt, det skapar också en massa onödig stress.
– I synnerhet på en arbetsplats med kontorslandskap är det angeläget att alla tar hänsyn och håller rent och snyggt och ordning på dokument och annat som finns på skrivbordet, säger ordningskonsulten Nina Strandberg.
Så hur ska man tänka?
Det finns ett enkelt men supereffektivt sätt att komma tillrätta med problemen! Gradera dokumenten i angelägenhetsgrad: Man skiljer helt enkelt på vilka som är aktiva och vilka som är passiva. Vilka som behövs för stunden och vilka som behövs längre fram. De senare kan arkiveras i pärmar och läggas undan. Det finns liksom ingen anledning att förra årets deklaration ska ligga fast förankrad på skrivbordet månad efter månad… Men med det sagt behöver inte skrivbordet vara kliniskt och sterilt.
– En liten blomvas eller ett trevligt pennställ bryter mönstret, skapar trivsel och sätter personlig touche. Grönt fungerar stressdämpande, så en krukväxt är inte fel, säger Nina Strandberg.