Kreativ med konst

2015-10-01

En av de hetaste arbetsplatstrenderna just nu är konstvernissager på jobbet. Inte bara för att det är vackert och trevligt, utan för att det också utvecklar kreativiteten.

Handen på hjärtat. De flesta arbetsdagar ser ganska lika ut, eller hur? Du fyller i ungefär samma formulär och problemen som uppstår har du löst femtielva gånger tidigare. Du vet hur du ska göra. Men för din hjärna är det i längden en smärre katastrof. För att fortsätta utvecklas och inte ”släcka ned” behöver hjärnan utmaningar och nya upplevelser. Vid sidan av träning lyfter forskare fram konst- och kultur som ett effektivt sätt att hålla hjärnkontoret i trim. Något som också allt fler arbetsplatser har upptäckt och förstått betydelsen av. Och då talar vi förstås inte om de gamla oljemålningarna av styrelsegubbar i entrén utan om levande, modern konst som utmanar dina sinnen.

Ett av de mer spännande exemplen på detta hittar vi hos den framgångsrika, engelska reklambyrån Fold7 i London. Ett företag som bland annat har kunder som Carlsberg, British Airways, Disney och Nike.

Den fantastiska installationen med Mary Poppins-flygande figurer i entrén är gjord av den tjeckiske konstnären Michal Trpák, och är en del av en långtgående satsning med ambulerande utställningar som Fold7 satsar på för att skapa ett kreativare arbetsklimat.

Det går omöjligen att släppa blicken från taket. Tanken svindlar, vilket ju är själva meningen.